Όλα όσα δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που πενθεί

ImageHandler.ashx

Το πένθος συνοδεύει μια απώλεια και το νιώθουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου. Η ένταση, το χρονικό διάστημα αλλά και το πώς εκφράζεται ο πόνος αυτός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά αν έχεις χάσει εσύ ή κάποιος δικός σου ένα αγαπημένο πρόσωπο ξέρεις για τι μιλάω.

Μεγάλη σημασία στο πώς θα κυλήσει η περίοδος αυτή έχει το άμεσο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Όλοι έχουμε νιώσει αμηχανία σκεπτόμενοι τι πρέπει να πούμε σε μια τέτοια κατάσταση και αρκετές φορές καταλήγουμε λέγοντας κάτι άστοχο. Είναι δύσκολο να σου πω τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να πεις σε μια τέτοια δύσκολη περίπτωση. Απλά θα σου πρότεινα ότι αν κάτι από τα επόμενα έρθει στο μυαλό σου καλό θα ήταν να το «καταπιείς» προς στιγμήν, γιατί αφενός δε βοηθά καθόλου αφετέρου υπάρχει μεγάλη περίπτωση να νιώσεις και εσύ άβολα.

«Ήσασταν κοντά;»

Εδώ όποια απάντηση και να πάρεις θα είναι το ίδιο δύσκολο και ταυτόχρονο άβολο. Αν η απάντηση είναι “Ναι”, αυτομάτως η στιγμή βαραίνει. Είναι ευνόητο πόσο δύσκολο είναι να χάνεις κάποιον που αγαπάς. Αν πάλι, η απάντηση είναι “Όχι”, τότε τι; Η στιγμή μπορεί να εμπλουτιστεί με ενοχές και να φορτιστεί εξίσου. Η καθημερινότητα και κάποιες δυσάρεστες, τις περισσότερες φορές ανούσιες, καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να χάνεσαι με τον άλλο ή να μην έχεις καλές σχέσεις. Δεν βοηθά σε τίποτα να αναμοχλεύονται τέτοιες αναμνήσεις.

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ρητό έχει σκοπό να εμπνεύσει. Και μπορεί να το κάνει, αλλά όχι εδώ. Παρόλο που υπάρχουν καλά πράγματα που μπορεί να ακολουθήσουν μιας δύσκολης κατάστασης, η δύσκολη κατάσταση από μόνη της δεν είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν. Αυτή λοιπόν η φράση, είτε ισχύει είτε όχι, δεν βοηθά στο να απαλύνει τον πόνο μιας απώλειας.

«Φαίνεσαι μια χαρά»

Από τις χειρότερες επιλογές που θα μπορούσες να κάνεις. Από τη στιγμή που δεν είσαι μέσα στο μυαλό του άλλου, δεν μπορείς να ξέρεις πως νιώθει. Αν κάποιος επιλέγει να μοιραστεί αυτή τη δύσκολη στιγμή μαζί σου, πρέπει αν μη τι άλλο, να το σεβαστείς, ξεκινώντας από το να μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα για το πώς νιώθει. Ακόμη και αν σου φαίνεται ότι η συμπεριφορά του/της είναι πιο χαλαρή ίσως και αδιάφορη, ποτέ δε μπορείς να ξέρεις πως αισθάνεται.

«Η ζωή σου δίνει αυτά που μπορείς να αντέξεις»

Κάτι αντίστοιχο με τη δεύτερη φράση. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πολλά περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Όταν λοιπόν βρεθείς κοντά σε έναν άνθρωπο που παλεύει με το βάρος ενός πένθους, χρέος σου είναι να βοηθήσεις να νιώσει καλύτερα και αυτό δεν θα γίνει με κλισέ φράσεις που λέγονται από πολύ κόσμο σε πολλές περιπτώσεις. Το πένθος κάθε ανθρώπου είναι μια μοναδική περίπτωση στην οποία δεν χωράνε βαρύγδουπες ρήσεις με βαθιά νοήματα, αλλά κουβέντες προσαρμοσμένες στον χαρακτήρα του εκάστοτε ατόμου και στη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Πες μου αν χρειαστείς κάτι»

Να θυμάσαι ότι ένα άτομο που πενθεί είναι πολύ δύσκολο να ζητήσει οτιδήποτε. Οπότε μην περιμένεις να σου ζητηθεί κάτι. Αντί αυτού, καλή ιδέα θα ήταν να προσφερθείς ή ακόμη καλύτερα να πάρεις πρωτοβουλία και να κάνεις κάτι.

Τι θα μπορούσες να κάνεις; Να δωρίσεις ένα βιβλίο, να φτιάξεις ένα κέικ ή απλά μια δυνατή αγκαλιά, γεμάτη νόημα χωρίς πολλά λόγια.

Πηγή: https://www.savoirville.gr/osa-den-prepei-na-peis-se-kapoion-pou-penthei/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το site, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies… Περισσότερα…